Skip navigation
Insikter / 31 jan 2024

Trender inom e-handel 2024: Navigera i en osäker värld

Det är tuffa tider. Krig, klimatkris och politisk instabilitet gör det verkligen svårt att förutse vad som väntar när det kommer till e-handel och hela onlinelandskapet. Men det finns ett antal indikatorer som vi kan använda för att göra välgrundade gissningar om det kommande året.

Gen Z – vilka är trenderna bland unga konsumenter?

Ungdomsbarometern är en trendundersökning som fokuserar på Generation Zs tankar och känslor i Sverige, med 15 000 respondenter mellan 15-24 år. I den senaste upplagan stack några saker ut: Den ena var variationen av reaktioner på världssituationen och den andra var ganska stora skillnader mellan pojkar och tjejer. Om vi tittar på tjejer verkar det som att #girlboss (aggressiv feminism) är ute och ersatts av #slowlife (att stanna hemma och yoga), medan populära trender bland unga män är "grisch" vilket betyder att försöka se rik och framgångsrik ut men utan att spendera pengar för mycket pengar och ”looksmaxing” och ”monk mode” (fokusering på några få färdigheter för att öka attraktionskraften och chanserna till ett välbetalt jobb). Så varför är detta viktigt? Främst för att vi måste ta hänsyn till en yngre publik när vi designar onlinelösningar, och detta inkluderar estetik och kanaler där de unga – nästa storsvennare – umgås.

Bekämpa förfalskningarna

Grisch är inte det enda hotet mot premium- och lyxmärken. Duperingar och falska produkter finns i överflöd, och tuffare ekonomiska förhållanden gör att detta inte är en trend som snart försvinner. Så hur reagerar varumärken på detta? Ett sätt är att använda fysiska autentiseringsmetoder i kombination med digitala. En av de mer intressanta är Aura Blockchain Consortium, som är ett projekt där ett antal lyxmärken som LVMH, Prada, Mercedes-Benz och Cartier lägger till unika blockchain-tokens och NFC-chips som möjliggör autentisering och spårning på ett nytt sätt för att produkter som mode, smycken, klockor och bilar. Detta är en ganska enkel teknisk lösning, och blockchain-ramverket är redan på plats.

Hålla reda på digitala tillgångar

Det kan inte ha undgått någon att generativ AI utmanar vår syn på verkligheten och gör det svårt att veta inte bara om något är baserat på verkligheten eller inte, utan också vem som faktiskt är originalet bakom en bild eller ett videoklipp. Detta har fått Adobe, BBC, Intel, Microsoft och ett antal andra branschaktörer att starta The Content Authenticity Initiative (CAI). Ett av resultaten av detta samarbete är taggning av AI-genererade tillgångar i Photoshop och ett specialverktyg, Verify, som kan visa hur en bild har ändrats från den ursprungliga tillgången över tid. Jag tror att vi kommer att få se fler initiativ av det här slaget, som stödjer en mer kritisk syn på nyheter och bilder i allmänhet. De stora sociala medieaktörerna är också upptagna med att försöka leverera mer autenticitet i ett landskap där falska nyheter har använts för att manipulera åsikter och påverka valresultaten.

Funky och djärv design med en retrosmak

Platt och alltför förenklad ”ren” webbdesign har dominerat i ett antal år nu, men det finns tydliga indikationer på att ett roligare, funky tillvägagångssätt håller på att få fäste. Barbie var en stor hit och hade också en enorm inverkan på estetiken. Mode är mycket mer eklektiskt och det verkar som att människor i dessa svåra tider vill ha lite mer färg och "pop" i sina liv. Naturligtvis måste detta balanseras med funktion, men vi kommer att se fler djärva och läckra webbplatser under det kommande året. AI-genererade bilder kommer också att tänja på gränserna för vad som är möjligt.

Tillgänglighet är inte längre ett alternativ, men det kommer att vara värt det

När det europeiska tillgänglighetsdirektivet träder i kraft 2025 är det hög tid att göra den tillgänglighetsrevisionen för att se till att alla webbegendomar följer WCAG 2.1. Om vi ser på tillgänglighet som ett bredare begrepp så finns det massor av anledningar att göra din e-handelsnärvaro tillgänglig för alla (bredare kundbas, bättre SEO et cetera). Ett exempel på detta är ökningen av röstsökning i USA, vilket sannolikt kommer att göra det mer populärt i Europa snart.

Omnichannel driver teknik

Konsumenter förväntar sig att kunna handla överallt och alla har sin unika shoppingresa över kanaler och åtkomstmetoder. Detta innebär att begreppet lyhördhet behöver utökas för att se varje digital visningsport som ett potentiellt försäljningsställe. Handlare måste också ta till sig hämtning och återlämning i butik, tillsammans med en mängd betalnings- och leveranssätt – det senare naturligtvis fossilfritt. Kanalagnostiska plattformar använder nya kodbibliotek och bygger mestadels på modulära, komponerbara principer som drivs av API:er och vi kommer att se ett stort tryck för att öka hastigheten, inte bara tillgängligheten.

Förstapersonsdata kommer att vara marknadsföringsguld

När tredjepartscookies upphör i slutet av året, kommer förstapersonsdata såsom köphistorik och beteendedata och köpmönster som samlats in genom kundinteraktion.

Hur är det med VR/AR?

Apple har precis släppt sin exklusiva Vision Pro ”spatial dator” bärbara enhet men vi kommer inte att se storskalig användning av VR för e-handel på ett tag än. Det är dock dags att börja bekanta sig med principerna för tangentbordslös inmatning och navigering utan mus. AR-teknik (augmented reality) är mer mogen och är inbyggd i flera e-handelsplattformar och de flesta mobila enheter. Vi kommer att se en ökad användning av AR i produktbeskrivningar och demos. 

Sammantaget förväntar jag mig att 2024 kommer att bli ett år av konsolidering och experimenterande. E-handeln kommer att bli mer individuell och varumärken kommer att fortsätta att fokusera på direktförsäljning till konsument och att driva på autenticitet. Sociala medier kommer även fortsättningsvis att vara viktiga för marknadsföring och försäljning, särskilt bland de unga. Vi kommer också att se djärvare och mer färgstark design men med fokus på att vara tillgänglig samt att konvertera till max. 

/David Aler , strateg 

Mer intresseant läsning

Read Article
Insikter / 01 jan 2023

Guide: Välj rätt e-handelsplattform

Read Article
Insikter / 13 mar 2024

Designa för olika beslutsfattare inom B2B-e-handel

Read Article
Insikter / 05 maj 2020

Att tänka på vid e-handelsbygge