Nyheter / 26 januari 2021

Trendspaning 2021 – i pandemins spår

Att ge sig på en trendspaning efter ett så omvälvande år som 2020 är vanskligt - särskilt eftersom vi fortfarande befinner oss i mitten av en pandemi. Den har tvingat oss in i ett sätt att studera, arbeta och leva som har ökat behovet av digitala hjälpmedel markant, och många av de processer vi levt med i många år har fått omvärderas. Man kan säga att vardagen har blivit en hybrid; jobb/hem, retail/e-handel, skola/zoom, bio/tv… Låt oss titta på trender inom några fokusområden och hur jag tror att de kommer prägla det digitala året 2021.

Hårdvara vi väntat på

Mycket av den teknik som varit på gång länge kommer nu att nå marknaden "på riktigt". 5G-frekvenserna auktioneras nu ut och vi kommer se en mängd tillämpningar som utnyttjar den snabbare dataöverföringen och kortare latenstiden. AR får en skjuts genom LIDAR i mobiltelefonerna. Apples nya, kraftfulla chip M1 har redan skakat om konkurrenterna, till exempel Intel. Vikbara mobiler och skärmar kommer ställa nya krav på design av webbsidor och gränssnitt.

Social shopping fortfarande hett

Desinformationen kommer skifta fokus från USA-valet till Covid-19, där det finns stora nationella intressen att vissa vacciner väljs. Influencers har fortfarande stor betydelse, det har dessutom dykt upp nya på TikTok. Videobloggare måste nog fortsätta med mer jordnära dagböcker ett tag till, det är svårt att bli trovärdig som jetsettare under en global pandemi. Livestream-shopping via plattformar som svenska Bambuser eller Instagram kommer öka ännu mer, pådrivet av influencers och brands.

Fokus på dig och dina data

CDP eller Customer Data Platform är en förkortning vi kommer se mer av. En CDP samlar och koordinerar data om kunders beteende på nätet från många källor samtidigt, för att ge en "360 Customer View". Eftersom tredjepartscookies (de som inte sätts av webbplatsens ägare, i syfte att spåra dina hopp mellan webbplatser - ofta för retargeting) snart kommer blockeras i de flesta webbläsare inklusive Chrome, måste marknadsförare hitta nya lösningar. Troligen kommer inloggade lägen och kundklubbar öka. Google Analytics kommer i en ny version som ger bättre skydd för personlig data. En annan sak som har med individen att göra är explosionen av onlinekurser och seminarier, något som lär vara här för att stanna.

B2B - digitaliseringen accelererar

Många av de förändringar som gjort ett kvanthopp framåt under pandemin, till exempel den snabba övergången till videosäljmöten och virtuella konferenser, var redan på gång, men är nu det nya normala då vi måste sälja och sköta jobbmöten från hemmakontoret. CES 2021 och andra stora event hålls rent digitalt. E-handel B2B införs nu på riktigt. Digital dokumenthantering och signering är normalt. Troligen kommer många av dessa förändringar att bestå, likaså en ny syn på kontoret som en mer social yta, där vi kanske inte kommer tillbringa alla våra arbetsdagar i veckan.

Varumärke och D2C

Hållbarhet och socialt ansvarstagande är om möjligt ännu viktigare 2021, pådrivet av klimatrörelsen och en sämre privatekonomi för många, som gör återanvändning och second-hand hetare än någonsin. Överhuvudtaget är det viktigt för brands att ha en tydlig "story" och personlighet, särskilt när e-handeln har blivit allt viktigare och prisjämförelsesajterna jämnar ut spelplanen för återförsäljare. Nu mer än någonsin gäller det att kapa kostnaderna och öka marginalerna, vilket gör att D2C, Direct To Consumer, blir allt populärare på nätet. Shopify, en populär kanadensisk e-handelsplattform för D2C, har ökat starkt. D2C är ju också ett suveränt sätt att samla "förstahandsdata" om kunderna. Och att vinna nya kunder genom empati och en suverän kundupplevelse.

Sammanfattningsvis tror jag att 2021 kommer bli ett spännande och intressant digitalt år, men det finns förstås stora ekonomiska och praktiska utmaningar i spåren av en pandemi som ännu inte har klingat av. Men digitala tjänster har nog etablerat sig som "det nya normala" på många områden.

David Aler, Strateg