Skip navigation
Insikter / 27 jun 2023

Sommaren börjar med konferenser

Efter en lång tid utan sommar och ett otroligt hektiskt arbetsår är det alltid uppfriskande att varva ner i gott sällskap. Tja, vad sägs om företaget med 1500 ljussinnade utvecklare från hela världen? Det är den unika upplevelsen som JSNation och React Summit levererar.

Upptäcker Amsterdam

Vårt äventyr startar i hjärtat av Amsterdam, precis vid den livliga centralstationen. Längs huvudgatorna utspelar sig en spektakulär syn – hundratals, om inte tusentals, cyklister som surrar runt, med bara en handfull bilar. Denna stad styrs definitivt av tvåhjulingarna. Men håll ögonen öppna – de är inte stora fans av klumpiga turister som blockerar deras väg.

Ta en snabb avstickare in på en sidogata och en annan atmosfär väntar. Charmiga små butiker med iögonfallande fönsterutställningar är verkligen fängslande. Deras lockelse är svår att motstå och kan lätt få dig att tappa koll på dina planer. Innan du vet ordet av tillbringar du timmar med att utforska varje skrymsle och vrår av de rangliga, men stillastående kanalhusen, som alla har vackra exteriörer och fantastiska detaljer.

Precis när du tror att du har sett allt snubblar du in på en mysig terrass. Plötsligt befinner du dig mitt i hjärtat av Amsterdams pulserande matscen, där du njuter av läckra crepes och smuttar på en uppfriskande radler. Men att äta här handlar inte bara om maten, det är hela upplevelsen. Med ett så varierat utbud av kök är det som en smakturné runt om i världen som verkligen lämnar ett bestående intryck.

Till konferensen

Konferensen ägde rum i stadsdelen Noord, en fängslande blandning av modern och klassisk arkitektur, med stora industrikomplex som definierar silhuetten. Noord är som sin egen separata värld, skild från resten av Amsterdam av den imponerande floden Amstel. Roligt faktum: Amsterdam har sitt namn till just denna flod.

Väl inne i lokalen blev den utvecklarnas central. Det fanns något för alla: ett utbud av aptitretande snacks och drinkar, bekväma loungeområden perfekta för nätverkande, en rolig fotobås och montrar som representerar sponsorer från både stora namn som Storyblok och Vercel till ambitiösa startups. Och den bästa delen? Titta på högavlönade proffs som ivrigt står i kö för en gratis T-shirt. Jag måste erkänna, jag kunde inte motstå och tog sex av dem åt mig själv!

För mig handlade den här konferensen inte bara om det – det var ett gyllene tillfälle att få kontakt med många begåvade individer, engagera sig i inspirerande samtal som sträckte sig längre än bara bytes och kod. Det är något alldeles speciellt med att ha dessa samtal ansikte mot ansikte, en energi som inte kan replikeras i onlinemöten. Det var en chans att fördjupa mig i teknikgemenskapen, att dela idéer och erfarenheter och att se den otroliga kreativiteten och innovationen som driver vår bransch framåt.

Talks höjdpunkter

Det två dagar långa programmet var fullspäckat med branschproffs som presenterade ett smörgåsbord med tekniska ämnen på två scener. Det rika utbudet av ämnen som visades gjorde det ibland svårt att bestämma sig för vilken panel man skulle delta i. Några gånger var hypen så hög att alla deltagare inte fick plats i rummet, vilket tvingade några att sticka in huvudet genom dörrarna.

Heta ämnen i år? Optimering, prestanda, tillgänglighet och allt som kan göra våra utvecklingsliv enklare. Vi hade Jecelyn Yeen som visade oss hur man blir felsökningsninjor med Chrome DevTools och Miško Hevery pratade om konceptet med återupptagande för att göra appar interaktiva omedelbart. Och låt oss inte glömma Lee Robinson från Vercel som gav oss en grundlig genomgång av funktionen Next.js App Router.

Det fanns gott om nördiga djupdyk också. Ta till exempel Charlotte Isamberts omvälvande föredrag om att använda React Hooks villkorligt – ja, du hörde rätt! Och Ivan Akulovs djupdykning i icke-brådskande uppdateringar i React 18. Personligen skulle jag älska att ge ett shout out till Christoph Nakazawa som byggde ett retro turbaserat strategispel helt i React, med grafik gjord i CSS – helt fantastiskt !

Sammanfattningsvis var detta upplevelsen värd att återuppleva! Jag ser ivrigt fram emot att komma tillbaka nästa år!

/Sergey Smirnov, utvecklare