Nyheter / 9 februari 2022

Trendspaning 2022

När jag förberedde årets digitala trendspaning, slog det mig att vi på sätt och vis redan befann oss i Metaverse, årets mest hypade internet-företeelse. Om vi tittar på den tid vi tillbringar online, så är det globala genomsnittet ca 7 timmar om dagen, dvs snart halva vår vakna tid. Mycket av den tiden tillbringar vi i “hybridmöten”, som avatarer i online-spel och med vidmakthållandet av våra sociala medie-personas. Så egentligen så tillför inte den abstraktion som en fullständig VR-miljö utgör så mycket, förutom nya sinnesupplevelser. Nåväl, bland årets megatrender har jag valt följande 3:

metaverse - definition

Metaverse - nya dimensioner för business

Facebook/Meta har försökt skaffa sig ett monopol på Metaverse, men en mängd IT-jättar är med och slåss om denna nya heta marknad. Inte minst Microsoft, som i år lanserar en VR-anpassad version av samarbetsplattformen Teams, Mesh. Apple väntas lansera sitt VR-headset under året och många hård- och mjukvaruleverantörer kommer att försöka övertyga oss att skaffa snabbare, starkare processorer och mer bandbredd. “Spatial audio” med 3D-ljud och till och med “haptic suits” som ska ge en “verkligare” upplevelse lanseras också. Trenden är att konsumenter blir allt kräsnare, och att den som kan erbjuda sina besökare en rikare och mer engagerande upplevelse kommer att ha ett försprång i tävlingen om kunderna.

Microsoft Mesh, image: Microsoft” Microsoft Mesh, Image: Microsoft

Web3 - användarna tar över

Internets tredje version bygger på decentraliserad kontroll och blockchain-verifierat ägarskap av digitala tillgångar och rättigheter. Krypto blir allt mer mainstream - uppåt 10% av världens alla internetanvändare äger någon form av kryptovaluta. Non-Fungible Tokens (NFT) har rört om i konstvärlden och nya, kollaborativa varumärken - headless brands - har sett dagens ljus. Vi kan vänta oss mycket mer mediahype och, förhoppningsvis, värdefulla innovationer från Web3:s aktörer. Kanske det är en bra idé att acceptera (miljövänliga) kryptovalutor som betalning i din framtida e-handel?

Re-commerce FTW

Återbruk är på stark frammarsch. Person-till-personförsäljning av begagnade varor via sociala medier och marknadsplatser har formligen exploderat under pandemin. Stora investeringar har gjorts i andrahands-klädplattformar som Sellpy och lyxmarknadsplatser som Vestiaire Collective. Många varumärken erbjuder pre-owned-varor på sina märkessajter och Zalando har lanserat en smidig lösning för återköp av kläder. Denna trend är relevant för att den visar att många konsumenter verkligen bryr sig om hållbarhet och värde för pengarna - inte bara den yngre generationen.

5 snabba

Avslutningsvis några observationer som jag tror har betydelse för det digitala året 2022:

  1. Digital Services Act, ett omfattande lagpaket med syfte att skydda EU:s konsumenter och medborgare, har röstats igenom i EU-parlamentet.
  2. Femtech, wealthtech, yestertech och agritech är exempel på alla nya startup-genrer. Vilka fler kommer vi få se under året?
  3. Klimatsmarta logistiklösningar kommer att vara i fokus som svar på den dramatiska (och bestående) ökningen av e-handeln
  4. Chat Commerce blir allt populärare och mer tillgängligt, och ger möjlighet till mer personliga, guidade köpresor
  5. Dreamtech - dvs subliminal reklam medan vi sover - blir kanske verklighet, men medför nya etiska problem och utmanar konsumentlagstiftningen

David Aler/Digital Strateg