Nyheter / 12 februari 2019

Digital trendspaning 2019 - en sammanfattning

I januari bjöd vi in till frukostseminarium på Cloud Nine där jag höll i en digital trendspaning för 2019. Här följer några av spaningarna i ett sammandrag.

Synthetic reality och digitala tvillingar

En trend är influencers som inte är baserade på riktiga människor, utan är konstgjorda – hopsatta av karaktärsdrag, åsikter och utseende som man tror kommer tilltala en viss målgrupp. Störst just nu är Lil’Miquela, en produkt av byrån Brud, som med sina 1,5 miljoner instagramföljare redan lockat stora varumärken som Prada att satsa på kampanjer med henne. Gabriella Löwengrip är Isabellas digitala “syster”. Vi ser också att “twinning”, det vill säga att bygga en digital kopia av till exempel ett företag växer i popularitet. Twinning gör det möjligt att simulera effekten av en ny produktintroduktion, personalneddragning, etc. Snart lär vi få se appar där du kan “twinna” dig själv för att se hur det skulle gå om du bytte jobb, gick på en viss date, med mera.

Digital detox

Digital detox är ett hett ämne och får nu konsekvenser inte bara på mjukvarusidan (Screen time i iPhone t ex) utan även i hårdvara. Lightphone 2 saknar helt appar för sociala medier, mail etc utan satsar på “back to basics”: ringa, sms:a, lyssna på musik. Ingen reklam eller asynkrona notiser.

Blockchain of disillusionment

Gartner har blockchain bland tekniker som är på väg ner från hype-toppen förra året, mycket beroende på kryptovalutornas drastiska nedgångar, men även för att större projekt med blockchainteknik inte materialiserats ännu. Däremot finns många pågående och intressanta experiment. Upphovsrättsspårning för digital musik (Mycelia), fastighetstransaktioner (Lantmäteriet) och säkra patientdata hör till områden där tekniken kommer spela stor roll framöver.

Allting as a service

Prenumerationer är hett, i takt med att vi får krav på oss att minska konsumtion, miljöavtryck och ägande och att aktörer som Airbnb, Uber och Rent the Runway expanderar sina erbjudanden. Man kan prenumerera på det mesta till exempel teater- och konsertbiljetter (Abundo) och personaliserad hundmat (Buddy Pet Foods). Adobe, Microsoft och många andra har nästan helt gått ifrån programvara som köps styckvis. Ja, vi har numera så många abonnemang att det kan behövas en app att hålla reda på dem alla (Mina Tjänster).

Internet of Things & GDPR

5G, med svindlande datahastigheter och låg latenstid, kommer medföra en ännu större mängd uppkopplade prylar i vår omgivning. Tyvärr medför detta en del integritetsbekymmer när persondata sparas i molnet (bilden på dig när du ringer på den smarta ringklockan). Rätten att bli glömd blir allt svårare att verkställa. Det finns även hot i form av kapade uppkopplade prylar som först nu börjar tas på allvar. På plussidan finns till exempel livräddande funktioner i till exempel Apple Watch.

Vi vill inte prata med varandra, däremot med våra prylar

Röststyrning pratas det massor om och smarta högtalare placeras kanske lite aningslöst ut i allt fler hem. Bekvämlighet måste balanseras mot integritet och vi kan nog snart se en motrörelse (se digital detox ovan). En annan utmaning är ju förstås att få AI:n tillräckligt träffsäker när man vill att Alexa ska fixa “ingredienser till en köttfärssås för 6 personer”.

Ja, det var några saker vi lär se sätta sin prägel på det digitala året 2019. Spännande!

P.S. Vill ni se presentationen i sin helhet så finns den här!

"Årets färg från PANTONE, 16-1546 Living Coral, framträder i vår naturliga miljö och är i mitt tycke något mänskligare än tidigare år. För första gången hänvisar PANTONE dessutom till sociala medier vid framtagandet av årets färg."
David Aler, Strateg, Cloud Nine