23 september, 2016

Hygglo är finalist i InUse-Awards 2016

I veckan blev vår kära kund Hygglo nominerad som den första av 10 finalister i inUse Award 2016. Superroligt tycker vi, såklart! InUse Award lyfter fram svenska digitala lösningar som gör användarnas vardag enklare och roligare. Fokus ligger på användarbarhet och hela upplevelsen istället för enbart på utseendet.

Läs hela posten

19 september, 2016

Min UX-praktik på Cloud Nine

Tiden går snabbt när man har roligt - och det är just vad jag haft min första månad här på Cloud Nine. Jag heter Niklas Lindohf och gör min första av två praktikperioder här, som UX-designer. När jag inte lär mig det mesta som har att göra med att skapa rätt design till rätt användare i mestadels webb går jag en utbildning som heter Förpackningsdesign på Nackademin. Och kollar på en hel del fotboll – gärna tillsammans med lite god öl.  

Läs hela posten

16 september, 2016

Ett digitalt wake up call från Almedalen

Almedalsveckan, tidigare kallad Politikerveckan i Almedalen startade 1968 när Olof Palme (s) talade från ett lastbilsflak vid Kruttornet intill Almedalen. Det har tidigare varit en politisk mötesplats men med åren förändrats och är nu även en hubb för företag och organisationer att träffas och nätverka, utbyta kunskap och idéer. Naturligtvis finns det en hel del inofficiella mötesplatser också, ofta med rosévin som gemensam ingrediens.

Läs hela posten

16 september, 2016

Test – en viktig ingrediens för ett lyckat digitalt projekt

Cloud Nine började för cirka 4 år sedan med systematiska test i våra projekt. Dels arbetar vi med användartest och intervjuer i de inledande faserna av koncept och design för att i ett tidigt skede stämma av ifall våra idéer och vår tolkning av slutanvändarens vanor och beteenden landat rätt, dels med funktions- och acceptanstest. Erfarenheten säger att ju fler gånger under ett projekts gång vi testar, desto mer rätt kommer vi träffa med den slutliga produkten och kostnaden för korrigeringar i utvecklingen minimeras.

Det stora testarbetet bör dock vara koncentrerat till just utvecklingsfasen av projekten och fungerar dels som en kontroll av att allt fungerar som det ska i upplevelsen på olika enheter (mobiler, surfplattor och datorer), dels som en kvalitetskontroll av hur det vi bygger ser ut och fungerar.

Testning bör vara en integrerad del av design och utveckling och ska egentligen inte ses som en fristående del av projektet. Bäst resultat fås när vi låter design, utveckling och test ske parallellt i mindre moduler, så att fel och brister kan rättas till innan de satts ihop till en slutlig lösning. Det här ställer krav på projektledning, arbetssätt och kommunikation både internt på byrån och med kund och är inte alltid helt enkel att få på plats.

En spännande, om än inte helt ny, trend eller utveckling av test ligger inom automatisering av detsamma. Mycket utav repetitivt och kvantitativt arbete kan göras billigare, och ibland kanske till och med mer noggrant och exakt, om det automatiseras. Fokus för testaren kan istället läggas på kvalitativa tester, analyser och utvärderingar. Viktigt är att inte falla direkt för olika trender som uppstår utan se till projektet som bäst lämpar sig för just denna metod. I fallet med testautomatisering så kanske en blogg inte behöver det, men en e-handelsplats vinner mycket på att vi inför testautomatisering, då den är byggd på en mer komplex kod och oftast beroenden av externa system.

Då blir det viktigt att säkerställa att den fungerar vid uppdateringar av kod, både i projekt och i förvaltning. För man får inte glömma bort att webbplatsen lever vidare när projektet avslutats och förvaltningen tar över.

Cloud Nines testlabb

Under de senaste 4-5 åren har Cloud Nine byggt upp en representativ samling av datorer, surfplattor och mobiler som vi använder för att testa det vi bygger. Det kan verka överdrivet med många olika fysiska enheter att utföra tester på, men virtuella webbläsare kan aldrig ersätta den helhet i form av både funktionalitet och användarens upplevelse som test på en fysisk enhet ger. Därför tycker vi att det är värt att investera i och hålla igång ett riktigt labb. Vilka typer av enheter vi har i testlabbet beror dels på efterfrågan från våra kunder, vår egen analys av vilka enheter som är de mest använda, och också vilka typer av enheter och operativsystem vi använder till vardags på Cloud Nine.

/Marianne Silverlind, testare och testledare på Cloud Nine

 

17 maj, 2016

Att välja plattform för ditt webbprojekt

Ett av de första stegen som tas i många webbprojekt är att man väljer vilket CMS eller vilken e-handelsplattform man vill basera sin nya webbplats på. I vissa fall kan man ha uppenbara skäl till att välja plattformen först, t.ex. om alla redaktörer sedan tidigare är bekanta med ett specifikt CMS eller om man har investerat ekonomiskt i en viss plattform sedan tidigare. I de allra flesta fall bör man dock först gå igenom en förstudie för att komma fram till exakt vad som ska tas fram, för att sedan baserat på det välja vilken plattform man ska använda.

Läs hela posten

3 maj, 2016

Bottar – stöd i affären eller tillfällig fluga?

Vi har haft mer eller mindre fungerande bottar runt oss i årtionden. Vi har hittat dem i allt mellan automatiska rösttjänster till motspelare i våra favoritspel. Trots att fenomenet är allt annat än nytt har de på senare tid fått ett starkt medialt uppsving. Det nyväckta intresset stavas Facebook. Facebook meddelande nyligen att Messenger-appen, med sina 900 miljoner användare, nu tillåter företag att utveckla automatiserad kundsupport, e-handelsvägledning och andra interaktiva upplevelser genom chat-bottar.

Läs hela posten